Hoe implementeer je blended learning?

Bron: Peter Lakeman

HOE IMPLEMENTEER JE BLENDED LEARNING?

Blended learning kan niet zomaar ingezet worden. Zo zal er commitment  moeten worden gecreëerd en er zullen er trainingen worden gegeven. Hieronder 4 stappen die je kan doorlopen om blended learning succesvol te implementeren.

Definieer doelen
Bedenk van tevoren welke blended learning model je wilt inzetten. Hoeveel tijd van een schooldag besteden studenten aan digitale content?

Bouw support
Wanneer docenten en studenten blended learning niet willen gebruiken, zal het gedoemd zijn te mislukken.
Door middel van een enquête kan de bereidheid om blended learning te gebruiken worden gemeten. Zorg voor stakeholders voor blended learning. Deze zullen belangrijk zijn voor de ontwikkeling en het accepteren van blended learning. Ook moet je bedenken of je kleine pilots wil starten om problemen te verhelpen.
Support  van docenten kan je krijgen door scholen te bezoeken die blended learning al gebruiken. Laat ze zien wat voor voordelen blended learning kan hebben.

Strategie en tijdlijn
Maak een plan op voor de komende jaren. Hierin komt ook te staan hoe blended learning wordt ingevoerd. Wordt dit in een keer gedaan of in fases?

Instructiemodellen
Er zijn veel verschillende types van blended learning. Bedenk van tevoren goed welk model je in wilt zetten. Elk model heeft zijn voor- en nadelen.

Platform en content
Maak een keuze welk platform je wilt gaan gebruiken. Het kan erg lastig zijn om een geschikt platform te kiezen. Bekijk daarom verschillende platformen en vergelijk deze met elkaar. Hetzelfde geldt voor de content. Welke content wil je gaan gebruiken. Is dit betaalde content? Gratis? Of maakt elke leraar zijn eigen content?

Meten impact
Het zal niet eenvoudig zijn om nauwkeurige en zinvolle gegevens te verzamelen over de impact van blended learning. Je zou kunnen meten hoeveel studenten doen aan blended learning en wat de mening is van docenten over blended learning, zijn ze nog gemotiveerd?

 

Geef een reactie