Edmodo uitleg

 

edmodo

Wat is Edmodo?

Where learning happens.

Edmodo helps connect all learners with

the people and resources needed to reach their full potential.”

Dat is wat Edmodo zelf zegt. Hieronder volgt mijn versie, van wat het is en wat mijn ervaringen zijn.

Edmodo wordt wel de facebook van het onderwijs genoemd. En dat is het ook. Aan deze informatie heb je natuurlijk weinig als je niet bekend bent met facebook. Wat betekent dit dus?

 • Edmodo is alleen bedoeld voor het onderwijs en werkt alleen met educatieve accounts.
 • Edmodo heeft geen reclame uitingen op haar pagina’s.
 • Edmodo is een volledig afgeschermde en daarmee veilige omgeving.
 • Edmodo werkt met gesloten groepen die door de beheerder worden aangemaakt. Dit zullen dus meestal klassen zijn. Binnen deze groepen kunnen subgroepjes worden aangemaakt. Dit zullen dus samenwerkende leerlingen zijn.

Edmodo groepscode voorbeeld 2012-12-26_1007

Om je aan te melden bij Edmodo maak je een docent account aan en leerlingen melden zich aan via een leerling account. De bijbehorende rechten zijn verschillend. Ik heb mijn leerlingen meegenomen naar het computerlokaal en ze zich daar allemaal tegelijk laten aanmelden en hun profiel laten aanmaken. Ik heb de leerlingen verplicht hiervoor hun school emailadres te gebruiken. Dit doe ik overigens bij alle Web 2.0 tools die ik gebruik met mijn klassen en tijdens lessen. Het helpt een aantal praktische problemen voorkomen en zorgt er ook voor dat er op sociale media een scheiding tussen hun school en persoonlijke activiteiten aanwezig is. Nadat alle leerlingen een account bij Edmodo hadden aangemaakt heb ik ze de code gegeven om zich bij de juiste groep aan te melden. Zodra alle leerlingen dit hadden gedaan heb ik de groep vervolgens gesloten. Ik verplicht de leerlingen hun instellingen zo te zetten dat zij van wijzigingen in Edmodo via hun email op de hoogte worden gebracht. Niet alle leerlingen waarderen deze verplichting of controleren hun email voldoende vaak maar ik leg de verantwoording hiervoor heel duidelijk en bewust bij henzelf.

Wanneer je een account hebt aangemaakt als docent zie je de volgende statusbalk:

Edmodo statusbalk 2012-12-26_0748

Er is een home button en dus pagina, waarop de tijdlijn met post en activiteiten is te te zien. Er is een kalender, waarop gebeurtenissen en opdrachten zijn te zien. Er is ‘progress’ pagina, waarop te zien welke opdrachten zijn ingeleverd en hoe deze zijn beoordeeld. Er is een bibliotheek, waarin alle documenten die door de docent geplaatst zijn binnen de groep zijn terug te vinden. Dan als laatste is er een apps button, waar apps te zien zijn die binnen Edmodo gebruikt kunnen worden. (Deze is op dit moment nog vrijwel leeg voor Nederlandse gebruikers, in verband met juridische afspraken die hierover moeten worden gemaakt, maar zou gevuld moeten gaan worden met allerlei  handige Web 2.0 tools.)

Edmodo mogelijkheden 2012-12-26_0744

Edmodo werkt met posts ofwel nota’s, ofwel berichten, die gericht gestuurd kunnen worden aan alle groepen, één groep, een subgroep of een individuele leerling. De nota’s kunnen worden gebruikt om mededelingen van verschillende aard te doen. De keuze aan wie je het bericht richt is in de praktijk een hele fijne gebleken. Ik kan eenvoudig naar meerdere klassen tegelijk een mededeling doen of juist gericht een aantal leerlingen aanspreken zonder dat een gehele klas hiermee wordt geconfronteerd. Dit laatste maakt het mogelijk gedifferentieerd les te geven te geven op het niveau van groepen of zelfs individueel.

Edmodo nota voorbeeld 2012-12-26_0938

Edmodo werkt met waarschuwingen. Deze heb ik zelf nooit gebruikt maar kunnen gebruikt worden om leerlingen op hun gedrag en verantwoordelijkheden of achterstallig werk te wijzen. Belonen voor gedaan werk kan via badges die aan de leerlingen kunnen worden uitgedeeld en die op hun profiel verschijnen.

Edmodo werkt met opdrachten, die voorzien kunnen worden van een toelichting en een inleverdatum.

Edmodo opdracht voorbeeld 2012-12-26_0933

Edmodo werkt met polls, ofwel enquêtes, die online gezet kunnen worden. Dit kan handig zijn om de kennis te peilen, maar ook om de visies meningen van leerlingen te peilen.

Edmodo poll voorbeeld 2012-12-26_0935

Edmodo werkt met quizzes, ofwel toetsen, die afgenomen kunnen worden en beoordeeld binnen Edmodo. De beoordelingen worden automatisch verzameld en geanalyseerd en zijn per leerling terug te zien op de ‘progress’ pagina. Het voorbeeld hieronder komt uit een test binnen de onderwijsNL groep en dient slechts ter illustratie. :)

Edmodo quiz voorbeeld 2012-12-26_1023Edmodo quiz overzicht 2012-12-26_1027

Edmodo werkt met mappen. Hierin kan eenvoudig lesmateriaal worden geplaatst en geordend. Leerlingen kunnen mappen gebruiken om hun eigen materialen te verzamelen zodat ze deze altijd bij de hand hebben

Edmodo mappen voorbeeld 2012-12-26_0937

Edmodo kan met Google Documenten samenwerken zodat documenten die in Google Drive staan benaderd en gedeeld kunnen worden direct vanuit Edmodo. Dit maakt uitwisselen en samenwerken aan documenten tussen leerlingen en tussen leerlingen en docenten wel heel erg gemakkelijk.

Edmodo is gemakkelijk te gebruiken op tablets en mobiele telefoons. Er zijn Edmodo apps, zowel voor iOS in de App Store, als voor Androïd bij Google Play.

Edmodo heeft ook de mogelijkheid om ouders, via een aparte code, toegang te geven tot de gegevens van hun kind. De ouder ziet alleen de berichten gericht aan de klas of het kind en kan zelf instellen of zij via email updates wil ontvangen over nota’s, waarschuwingen en opdrachten. Deze optie heb ik zelf nog niet gebruikt, maar biedt zeker mogelijkheden die de moeite waard zijn.

Edmodo groepen 2012-12-26_0746

Edmodo is ook nog eens een online community. Dit betekent dat er via Edmodo contact gelegd kan worden met allerlei groepen met gedeelde interesses. Als gebruiker kun je een groep aanmaken of je aansluiten bij een bestaande groep. Klik op de figuur links om een aantal groepen te zien waarbij ik ben aangesloten.

Er is inmiddels een groeiende groep Nederlandse leerkrachten en docenten die gebruik maak van Edmodo. Een deel hiervan heeft zich verenigd in de Edmodo groep onderwijsNl en wisselt hier informatie en ervaringen uit. Je kunt je bij deze groep aanmelden met de code: 526fed

Edmodo is een grote speler in het veld van de Learning Management Solutions (LMS). Zie bijvoorbeeld de infographic rechts, waaruit blijkt dat het

Edmodo top-20-lms-software-solutions

na Moodle het meest gebruikte LMS is in het onderwijs en onder gebruikers van sociale media zoals twitter en facebook zelfs het grootste. Er hoeft dus geen angst te zijn dat dit platform ineens zou verdwijnen.

Edmodo heeft ruim een jaar op mijn lijstje gestaan van Web 2.0 tools om nog eens te testen. Ik ben blij dat ik er nu aan toe gekomen ben en mijn ervaringen zijn alleen maar positief. Ik heb nooit gemerkt dat de site down is en vind de layout overzichtelijk en zakelijk. Het is een veilige omgeving zonder storende of afleidende zaken in beeld en eenvoudig te beheren door de docent. Leerlingen zijn er na een initiële fase van kennismaken snel mee vertrouwd geraakt en waarderen de mogelijkheden. Ik kan iedereen dan ook van harte aanraden een kijkje te nemen bij Edmodo om te zien hoe het werkt en hoe je het zelf zou kunnen en willen inzetten.

Mocht je tips, vragen of opmerkingen hebben dan hoor ik die graag. Indien nodig zal ik ze opnemen in bovenstaande. Ik hoor ook heel graag jullie ervaringen en hoop jullie terug te zien bij de Edmodo groep onderwijsNL :)

 

 

http://bit.ly/UsIDGA

Bron: Frans Droog –  

2 reacties op “Edmodo uitleg

  • Hallo Jolien,
   In principe kunnen studenten bestanden toevoegen, maar daar zit natuurlijk een maximale grootte aan. Ze kunnen 2 dingen doen. 1. Ze laden hun korte filmpje in hun rugzak en delen hem met de leerkracht. Of 2. op Youtube zetten en de link delen met de leerkracht.
   Succes!
   Groeten Ralph

Geef een reactie