Mijn Blended Learning

Blended Learning in de versie van Meester Ralph

“Meester, kan ik de filmpjes uit de biebmap van Edmodo ook in de bronvermelding zetten?”

 

De vorm van Blended Learning die ik gekozen heb voor mijn klas is niet zo makkelijk te vatten in 1 model. Blended-learning1

Ik ga uit van de 21e eeuw vaardigheden zoals Creatviteit, Probleem oplossend vermogen, ICT geletterdheid, sociale vaardigheden, samenwerking, communiceren en kritische denken.

Ik gebruik graag Flipping the Classroom, Gamification en geef de leerlingen ook graag de ruimte om zelf te experimenteren. Soms geef ik de bronnen aan, andere keren laat ik ze zelf zoeken naar bronnen. Experimenteren vind ik ook een opdracht uitvoeren met handvaardigheid technieken, mooie taaluitingen of audiovisueel uitgewerkt. De nadruk ligt met name op Wereldoriëntatie vakken.

“In die quiz op Edmodo waren die meerkeuzevragen een makkie, meester, maar met die open vragen kwam ik er niet uit.”

Mijn online platform is Edmodo. Deze ELO geeft de leerlingen een gesloten speelveld om te wennen aan een online omgeving. Hierin zit de mogelijkheid om natuurlijk bronnen (documenten, filmpjes, linkjes) in te zetten. Daarnaast zit de mogelijkheid in Edmodo om een quiz te maken. Hiermee kan een leerling zichzelf tussentijds toetsen of hij de stof beheerst. En als extra bijzonderheid is er een tijdlijn waarmee de leerlingen kunnen communiceren. Vragen aan mij stellen of aan mede-leerlingen. Een gevonden link of bestand delen. En ze kunnen hun bestanden in hun virtuele rugzak stoppen (cloud) om op iedere plek op iedere device verder te werken. Dus in deze online omgeving heb ik ook contact met mijn leerlingen, naast de gewone schooltijden. Wat ik hiermee bereik, is een verlenging van de schooldag.

image

In het basisonderwijs heb je ook te maken met een andere factor, namelijk ICT vaardigheden leren. In begin neem ik mijn leerlingen aan de hand, daarna geef ik ze ruimte om samen te werken en uiteindelijk zie je graag dat leerlingen zelfstandig aan de slag kunnen gaan.

De factor vaardigheden en de factor lesstof verwerken gaat meestal gelijk op. Lekker ontdekken, spelen en ook nogeens leren!

“Ik heb mijn werkstuk thuis verder afgemaakt en in mijn backpack van Edmodo gezet.”

 

 

Geef een reactie