Uitgelicht

imageHoi, leuk dat er bent. Meester Ralph.nl is uitgebreid met uitlegfilmpjes. We noemen ze ook wel Flipping the Classroom of Flip de Klas-filmpjes. Met mijn eigen filmpjes en die van andere leerkrachten bied ik je nu uitleg op een tempo en een tijd, die bij jou past. Bovendien kun je het filmpje altijd pauzeren en zelfs terugspoelen.

Speciaal voor leerkrachten heb ik QR-codes van de linkjes gemaakt, die je snel kunt scannen op tablets, iPhones en laptops. De QR-plaatjes zijn eenvoudig te downloaden d.m.v. rechtermuisknop en opslaan.

Heb je opmerkingen of tips voor uitlegfilmpjes, mail dan naar info@meesterralph.nl

 

SchoolTV vindt zichzelf opnieuw uit

Schooltv vindt zichzelf opnieuw uit. Interactieve schoolplaten kun je het ook noemen. Bijv. Het energiezuinige huis.

Welke apparaten verbruiken veel energie? En hoe kun je energie besparen in huis? Ga op ontdekking in deze zoom-in plaat speciaal voor de bovenbouw en kom meer te weten over energie in en rondom het huis!

https://schooltv.nl/link/energie-in-en-rondom-het-huis/#autoplay

Supertip van de maand juli: Gratis digitaal prentenboek ‘Bliksem’

Bliksem, het opstapje naar lezen!

Deze titel prijkt op de site van hetwoestewoud.nlBliksem! is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek
De digitale prentenboeken worden al jarenlang onderzocht door de Universiteit Leiden en recent door de Universiteit van Amsterdam. De resultaten zijn verrassend. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen meer nieuwe taal leren van digitale prentenboeken dan van gewoon voorlezen?

Bliksem! zit slim in elkaar
Alle interactiviteit is zo gemaakt dat kinderen niet worden afgeleid of overprikkeld. Ze gebruiken de interactiviteit juist om de aandacht van de kinderen te versterken.

Bliksem is gratis beschikbaar na registratie. 

 

Supertip van de maand juni: Digitale prentenboeken

De bibliotheek verzamelt naast papieren boeken ook digitale prentenboeken en biedt ze via hun site aan. https://www.bibliotheek.nl/prentenboeken.html

2 Mei verscheen dit interview met Adriane Bus op Kennisnet: https://www.kennisnet.nl/artikel/kleuters-hebben-baat-bij-digitale-prentenboeken/

“Kleuters hebben baat bij digitale prentenboeken”

“Een derde van de kleuters maakt een sprong voorwaarts in leesvaardigheid als ze werken met digitale prentenboeken. Wat mij betreft gaat elke leerkracht hiermee aan de slag.” Dat zegt Adriana (Jeanet) Bus, gasthoogleraar bij Taal, Literatuur en Communicatie aan de Vrije Universiteit. Het positieve effect op deze kleuters is tien maanden later – in groep 3 – nog steeds waarneembaar.

Digitale prentenboeken op Bibliotheek.nl
Digitale prentenboeken op Bibliotheek.nl

Supertip van de maand Mei: Mini-colleges van Open Universiteit

Over Leren Leren

Waarom kun je beter je markeerstift weggooien als je écht iets wilt leren? Wat moet je de dag voor je tentamen doen behalve leren? Kun je nu beter wel of niet multitasken? Waarom is het zo moeilijk om beslissingen over je toekomst te nemen?

Onderzoekers van het Welten-instituut mini-colleges bij de Universiteit van Nederland waarin ze deze vragen beantwoordden.

Supertip van de maand December: WereldOriëntatie Animatie

Heb je informatie nodig over de aarde, de mens, dieren en planten of techniek? Hier vind je 100 verschillende animaties. Over heel veel verschillende onderwerpen.

Van skeletten tot zonsverduistering, van vlinders tot drinkwaterzuivering. Allemaal filmpjes zonder geluid, die je direct online kunt bekijken óf tijdelijk kunt downloaden naar je computer.
De animaties zijn bedoeld voor kinderen in groep 5 tot en met 8 van de basisschool of in klas 1 en 2 van de middelbare school. Handig voor werkstukken en spreekbeurten, bijvoorbeeld bij natuurkunde, scheikunde of biologie. http://www.bibliotheek.nl/animaties.html