Minecraft Cloudopslag is nu beschikbaar

De tijd van exporteren en importeren van je werelden in Minecraft Education is eindelijk voorbij! Vanaf de laatste update is het mogelijk om je wereld direct in je OneDrive op te slaan.

Hoe doe je dat?

  1. Ga naar settings
  2. Scroll links in het menu naar Cloud
  3. Schuif de schakelaar naar rechts om je Microsoft account automatisch te koppel.

Soort van prullenbak

Als je werelden in je OneDrive opslaat, krijg je ook de mogelijkheid om oude versies van je werelden te herstellen dmv versiegeschiedenis. Dat betekent wanneer je een giga fout hebt gemaakt, dat je een eerder gebouwd object zou kunnen herstellen. (Ik heb geen idee, hoe vaak Minecraft tussentijdse backups maakt, zoals we gewend zijn bij bijv. Word)

Veel plezier!

Bekijk de tutorial voor de uitleg van Cloud opslag:

Kerndoelen Digitale Geletterdheid uitgelegd

Digitale Geletterdheid is komende jaren een belangrijk onderwerp in ons onderwijscurriculum. Het gaat niet alleen om het begrijpen van technologie, maar ook het vermogen om er effectief mee om te gaan. Daarom ga ik een drieluik publiceren over de drie kerndoelen van Digitale Geletterdheid:

  1. Praktische kennis en vaardigheden
  2. Maken en Ontwerpen
  3. Wisselwerking tussen digitale technologie, digitale maatschappij, de mens en de samenleving

In de komende artikelen zal ik elk van deze kerndoelen uitgebreid behandelen. Dus blijf op de hoogte en laat je inspireren om digitaal geletterd te worden!

Update: 6 maart 2024

De uitleg van het eerste kerndoel, tweede kerndoel en derde kerndoel staan online!

Disclaimer: De tekstuele context van SLO is in het voorjaar 2024 opgeleverd.

Deze uitwerking is van Meester Ralph.

Veilig internetten uit de oude doos

Hoe veilig is jouw profiel op social media? Dat was de insteek van de Overheid in 2009 bij het gebruik van het toen grootse platform Hyves. Bij het ordenen van mijn persoonlijke NAS kwam ik dit briljante filmpje tegen. Iedereen kreeg zo’n persoonlijke video toe gestuurd… Echt geloof me, dat was schrikken!

Kijk en huiver… 😉

Hyves (2009) is lek!

#hierniet

Ik doe ook mee aan het initiatief #hierniet van Netwerk Mediawijs. Het woord ‘Uiteraard’ zou ik moeten toevoegen.

Ik heb social media leren kennen via Twitter in 2008. En ik vond daar gelijkgestemmenden onderwijsprofessionals, die wilden samenwerken, ideeen uitwisselen en feedback geven. Ik werkte zelf mee aan initiatieven en hield er zelfs mijn huidige baan aan over. De positieve kracht van social media die langszaam verdrongen is door onbehoorlijk taalgebruik tot zelfs bedreigingen.

Maar even voor de duidelijkheid … ik laat mij niet wegpesten.
#hierniet

Ons internet kan vriendelijker. Het is hoog tijd dat er iets verandert aan de manier waarop we online met elkaar omgaan. Dat vind ik niet alleen: 70% van de Nederlanders het anders moet.